Aanmaken nieuwe meters

Het aanmaken van nieuwe meters kan sinds de wijziging van 11 april 2019 direct vanaf het hoogste niveau in de boomstructuur plaatsvinden. Heeft een gebruiker rechten op een lager niveau in de totale boomstructuur dan kunnen binnen de geautoriseerde organisatie-onderdelen meters worden aangemaakt.

Om meters aan te maken ga via de menu optie meten met de groene knop  [nieuwe meter toevoegen] rechts in het scherm naar de verschillende opties zoals hier onder weergegeven.

Er zijn drie opties om vanuit te starten:

1. Handmatig, u bepaalt zelf de definities voor meternaam, grootheid (wat je meet) en de gewenste categorie indeling. Vergeet daarbij als u iets wilt omrekenen naar CO2 niet ook de scope  toe te voegen, zodat het systeem weet dat een berekening meegenomen moet worden in de CO2 voetafdruk naar scope 1, 2 en 3 verdeeld.
  2. Sjablonen, het betreft voorgedefinieerde meters. Deze zijn na aanmaken via de functie aanpassen bij de meter naar eigen invulling te veranderen.
  3. Bestaande meters (nieuw vanaf 11-4-2019), Reeds gedefinieerde meters in het systeem kunnen worden gebruikt als sjabloon voor een ander organisatie-onderdeel. Handig voor vestigingen, bedrijfsprocessen en projecten met vergelijkbare definities die niet in de standaard sjablonen voorkomen. Eerder aangemaakte meters kunnen dus op deze wijze als sjabloon worden gebruikt.

Een belangrijke eerste stap bij het aanmaken van meters op basis van sjablonen of bestaande meters is het inperken van de keuze opties. Via het filtermenu kiest u die onderwerpen waarvan u gebruik wilt maken.

Het aantal filteropties kan worden ingeperkt door bijvoorbeeld te kiezen voor CO2, CO2 Projectplan of MVO (voor andere onderwerpen dan CO2). Vervolgens kan aangevinkt worden welke rubrieken relevant zijn.

N.B. Klik na het maken van de selectie op de blauwe filteren knop links onderin het scherm.

Bij de volgende stappen die volgen kunnen de verdere eigenschappen zoals starttijd en registratieperiodiek worden opgegeven. Bij stap 3 kunnen de meters, sinds de laatste wijziging, de meters direct voor meerdere organisatie-onderdelen worden toegevoegd.