Eigen grootheden en conversies aanmaken

U kunt zowel geheel eigen grootheden aanmaken als bestaande standaardconversies overschrijven.

Deze functie is alleen beschikbaar voor personen met de beheerrol op Boekhouding niveau

1. Ga via de (hier nog zwarte, tegenwoordige witte) zijbalk naar Instellingen > Grootheden. Klik op Voeg subgrootheid toe.

In dit voorbeeld:  een kleine fictieve fabriek die één type fiets produceert. We hebben een conversie nodig die de uitstoot per gefabriceerde fiets bevat, zodat het systeem de uitstoot van de totale productie kan uitrekenen. Tevens voegen we een conversie naar geld toe: de (groothandels-)verkoopprijs van de fiets.

2. Nadat de velden zijn ingevuld klikt u op linksonder (evt naar onder scrollen) op Sla op en maak conversies of alleen op Sla op.

3. In het volgende scherm klikt u op + Voeg conversie toe voor de gewenste soort conversieGC_nieuw_3.png

4. Vul hier al de nodige zaken in: Periode, Waarde, Eenheid en Bron. Doe dit voor iedere gewenste conversie. Klik op Sla op.GC_nieuw_4.pngHerhaling van bovenstaande tekstjes:

a. Van wanneer tot wanneer de conversie geldt. Voor huidige conversiefactoren kan het "met" veld leeg blijven.

b. Omdat de grootheid in dit voorbeeld aantallen is, is de conversie in dit geval de hoeveelheid CO2 die uitgestoten is in het produktieproces van 1 fiets.

c. Bron kan een webadres zijn, of een (link naar een inzienbaar of downloadable) document

d. Hier kunt u eventueel extra factoren (bv voor eerdere periodes) toevoegen, zodat het historisch overzicht van de CO2 uitstoot klopt met de in die periode geldende normen en cijfers

e. conversies naar energie en geld werken hetzelfde als conversies naar CO2; bij "Energie" zou in dit voorbeeld dus de hoeveelheid energie (in bv Joules, of andere beschikbare eenheden van energie) die nodig is voor de productie (en evt de distributie) van 1 fiets kunnen worden ingegeven.

5. Pas de eenheid aan indien nodig of wenselijkGC_nieuw_5.png

Tekstjes:

De hoeveelheid CO2 die vrijkwam bij de produktie van deze fiets blijkt 50.000 kg te zijn. Omdat in de boekhouding honderden fietsen worden geteld, is kg niet een heel handige eenheid, en kies ik voor ton, zodat de waarde 50 is ipv 50.000.
kg is hier niet fout, hooguit wat minder handig.

Dit label geeft aan dat deze conversie valt onder een grootheid die specifiek voor deze boekhouding is aangemaakt, dus niet uit de Smarttrackers standaardbibliotheek komt

Nu hebben we dus een conversie van 50 ton CO2 per fiets, ipv de wat onhandige (maar wel identieke) 50.000 kg CO2 per fiets. 300 fietsen levert dan het leesbare getal 15000 ton op, ipv de "nullenzee" 15000000 kg. Of nog erger: 15000000000 gram...
Overigens kunnen andere meters of conversies nog steeds prima in grammen of kilogrammen tellen (als dat praktischer is), ons systeem maakt uiteraard de correcte omrekeningen.GC_nieuw_4b.png

6. Sla opGC_nieuw_6.png

7. Nu krijgt u een overzicht van wat u heeft ingevoerd. Dit kunt u verifiëren en zo nodig aanpassen of aanvullen. Dit kan ook later nog, zelfs als er al meters zijn ingevuld die deze conversies gebruiken.

8. Nu kunt u op de Meterpagina een nieuwe meter aanmaken die deze grootheid en zijn conversie(s) gebruikt:GC_nieuw_8.png

Detailview *Grootheid (wat meet ik?) na keuze:

9. Op de meterpagina kunt u nu op de knop Details van de nieuwe meter klikken en daar ziet u de door u aangemaakte conversies staan:
U kunt via deze functie ook bestaande conversies uit onze standaardbibliotheek overschrijven voor eigen gebruik. De handleiding daarvoor vindt u hier.